top of page

BIOGRAFIE

Veelzijdig en boeiend, zo valt het parcours van de jonge bariton Tom Van Bogaert het beste te beschrijven.

Solist

Als solist profileert Tom zich meer en meer binnen het concertrepertoire. Zo zong hij recent als solist in Bach's Magnificat, het Te Deum, de Funeral Anthem en The Messiah van Händel, het Requiem van Fauré en Eternal Light van Howard Goodall.

In het najaar van 2024 zingt hij als solist tijdens het Bachfestival in Antwerpen onder leiding van Jos van Veldhoven. Later zingt hij de bas-solo in het Requiem van Mozart en herneemt hij de rol van Aeneas in Dido and Aeneas van Purcell.

 

Ensemble
Tom zijn zangersloopbaan begon in het knapenkoor Flanders Boys Choir (vroeger In Dulci Jubilo) waar hij tegenwoordig zangcoach is voor zangers in het mannenkoor.
Vanuit deze achtergrond is het dan ook geen verrassing dat Tom gepassioneerd is door het ensemblerepertoire.

Zo zong hij onder andere bij BachPlus, Bach in de Stad, Ex Tempore, La Petite Bande, het Choeur de Chambre de Namur en de Capella Reial de Catalunya.

Bij deze ensembles zong hij onder leiding van Bart Naessens, Florian Heyerick, Sigiswald Kuijken, Julien Chauvin, Alexis Kossenko, René Jacobs, Leonardo García Alarcón en Jordi Savall.

Deze samenwerkingen brachten hem naar de Bijloke, De Singel, Grand Manège Namur, Opéra de Liège, Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs-Élysées, Philharmonie de Paris, Philharmonie Köln, Konzerthaus Dortmund, Elbphilharmonie Hamburg en Teatro Real Madrid.

 

Opera
In opera deed Tom ervaring op in het operakoor van De Munt als lid van de MM Academy en bij de Midsummer Mozartiade. Bij deze laatste leerde hij het operarepertoire van Mozart van dichtbij kennen, eerst als ensemblelid (Die Entführung aus dem Serail, La Clemenza di Tito) en vorig seizoen als solist (Die Zauberflöte). Daarnaast zong hij met hen ook in Acis and Galatea van Händel onder leiding van Thibaut Lenaerts.

Lied

Tegelijk heeft Tom een grote affiniteit met de Duitse, Franse, Engelse en Amerikaanse liedcomponisten. Zo bracht hij onlangs met het Desguin Kwartet een programma met muziek van Finzi en Barber op het festival Passages in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Ook duikt hij graag in het minder bekende liedrepertoire, zoals recent in een recital rond Vlaamse componisten waarbij hij begeleid werd door harp.

Eigen initiatieven

Samen met Lucas Cortoos richtte Tom Opera Present op, een jong en dynamisch operagezelschap. 

Zijn meest recente onderneming is Das Neue Bach-Konsortium, een vernieuwend en ambitieus oude muziekgezelschap dat hij samen met Arne Van Handenhoven en Jan Wouters oprichtte.

Achtergrond

Zijn eerste zanglessen volgde Tom in Lokeren bij Philippe Souvagie. In 2018 behaalde hij zijn bachelor aan het conservatorium van Antwerpen bij Gary Jankowski. In 2021 behaalde hij zijn masterdiploma met grote onderscheiding aan het conservatorium van Gent in de klas van Marcos Pujol.

 

Verdere coachings volgde hij bij Drew Santini, An De Ridder en recent Lucienne Van Deyck.

Masterclasses volgde hij bij Ed Lyon en Riccardo Novaro (als lid van MM Academy), Maciej Pikulski, Delphine Galou en Thomas Michael Allen. 

Na zijn zangstudies behaalde Tom een Postgraduaat Cultuurmanagement aan de Brugge Business School.

Aanvullend op zijn activiteiten als zanger is Tom ook actief als leraar. De voorbije jaren deed hij vervangingen in de academies van Ronse en Schaarbeek.

DSCF3920.jpg
bottom of page