top of page

BIOGRAFIE

Veelzijdig en boeiend, zo valt het parcours van de jonge bariton Tom Van Bogaert het beste te beschrijven.

Solist

Als solist profileert Tom zich meer en meer binnen het concertrepertoire. Zo zong hij recent als solist in Bach's Magnificat, het Te Deum, de Funeral Anthem en The Messiah van Händel, Dido and Aeneas van Purcell, het Requiem van Fauré en Eternal Light van Howard Goodall.

 

Ensemble
Tom zijn zangersloopbaan begon in het knapenkoor Flanders Boys Choir (vroeger In Dulci Jubilo) waar hij tegenwoordig zangcoach is voor zangers in het mannenkoor.
Vanuit deze achtergrond is het dan ook geen verrassing dat Tom gepassioneerd is door het ensemblerepertoire. Hij is een graag geziene gast bij verschillende ensembles zoals BachPlus, Ex Tempore en La Petite Bande. Met La Petite Bande onder leiding van Sigiwald Kuijken zong hij mee in de Mattheuspassie van Bach in Concertgebouw Amsterdam.
 

In 2023 vervoegde Tom voor het eerst het Choeur de Chambre de Namur, waar hij ook in 2024 zal meezingen.

 

Opera
In opera deed Tom ervaring op in het operakoor van De Munt als lid van de MM Academy en bij de Midsummer Mozartiade. Bij deze laatste leerde hij het operarepertoire van Mozart van dichtbij kennen, eerst als ensemblelid (Die Entführung aus dem Serail, La Clemenza di Tito) en dit seizoen als solist (Die Zauberflöte). Daarnaast zong hij met hen ook in Acis and Galatea van Händel.

Lied

Tom heeft een grote affiniteit met de Duitse, Franse, Engelse en Amerikaanse liedcomponisten. Zo bracht hij onlangs met het Desguin Kwartet een programma met muziek van Finzi en Barber op het festival Passages in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Ook duikt hij graag in het minder bekende liedrepertoire, zoals recent in een recital rond Vlaamse componisten waarin hij begeleid werd op harp.

Achtergrond

Tom behaalde zijn masterdiploma met grote onderscheiding aan het conservatorium van Gent in de klas van Marcos Pujol nadat hij zijn bachelordiploma haalde aan het conservatorium van Antwerpen bij Gary Jankowski. 

Masterclasses: Ed Lyon en Riccardo Novaro (als lid van MM Academy), Maciej Pikulski, Delphine Galou en Thomas Michael Allen. 

Naast zijn zangstudies behaalde Tom een postgraduaat Cultuurmanagement aan de Brugge Business School. Samen met Lucas Cortoos richtte Tom Opera Present op, een jong en dynamisch operagezelschap. 

Last but not least is Tom als zangdocent verbonden aan de muziekacademie van Schaarbeek.

DSCF3920.jpg
bottom of page