top of page

za 21 sep

|

Sint-Carolus Borromeuskerk

BACH BUITENGEWOON

Tijd en locatie

21 sep 2024, 20:15 – 21:45

Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen, België

Over het evenement

BACH BUITENGEWOON Slotconcert Bachfestival Antwerpen 2024

Gastdirigent: Jos van Veldhoven, NL

Nele Geerinckx, sopraan Jan Wouters, altus José Pizarro Alonso, tenor Tom van Bogaert, bas

The Antwerp Baroque Orchestra Het Groot Akkoord (voorbereiding Els Spanhove)

Programma: J.S. Bach Cantate BWV 206   I   Schleicht, spielende Wellen und murmelt Gelinde Cantate BWV 207A   I   Auf, schmetternde Töne der muntern Trompeten

Jos van Veldhoven is één van de meest toonaangevende dirigenten van de barokmuziek. Hij kreeg grote bekendheid als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging waaraan hij van 1983 tot 2018 verbonden was en dat onder zijn leiding uitgroeide tot een ensemble van wereldklasse. Voor dit slotconcert koos hij 2 feestelijke cantates van J.S. Bach.

BWV 206, Schleicht, spielende Wellen, und murmelt gelinde, is een cantate geschreven voor de verjaardag van Augustus III, keurvorst van Saksen en koning van Polen. In de tekst komen vier belangrijke aan het huis van Saksen en Polen gelieerde rivieren aan het woord, die worden vertegenwoordigd door de vier solisten. Bach laat het water dan ook hoorbaar door alle delen van de cantate kabbelen en ruisen. Het geheel wordt omkaderd door een feestelijk openings- en slotkoor. Met de feestelijke muziek van cantate BWV 207A, Auf schmetterende Töne der muntern Trompeten, vierde Leipzig in 1735 de naamdag van Friedrich August II, keurvorst van Saksen. Bach gebruikte voor deze muziek zijn eerder geschreven cantate BWV 207 en in het openingsdeel horen we hoe Bach schijnbaar moeiteloos een prachtige vocale compositie maakt van een van zijn beroemdste orkestwerken, het eerste Brandenburgs concerto. Met pauken en trompetten in de hoofdrol wordt dit Bachfestival feestelijk afgerond.

Deel dit evenement

bottom of page